Duitse schrijver Doğan Akhanlı tijdens zijn vakantie door Interpol in Spanje gearresteerd

Het neemt in Europa bizarre vormen aan, zou je kunnen zeggen als het niet zo vreselijk beangstigend was.
Spanje, nog in de ban van de terroristische aanslagen van anderhalve dag geleden, die islamitisch-religieus geïnspireerd lijken te zijn, lichtte vandaag, 19 augustus, op last van Interpol de door Erdogan gezochte Duitse schrijver Doğan Akhanlı in Granada van zijn hotelbed en sloot hem op.
Aanklacht onbekend, evenals de vraag of Spanje hem uit gaat leveren aan Erdogans Turkije.

Akhanlı (Şavşat, 1957), lid van de internationale schrijversvereniging PEN, zet zich in zijn boeken in voor mensenrechten in het algemeen en voor de erkenning van de Turkse genocide op de Armeniërs in het bijzonder. Van 1985-87 werd hij als politiek gevangene in de militaire gevangenis van Istanbul gefolterd, in 1991 vluchtte hij naar Duitsland en kreeg daar politiek asiel; zeven jaar later nam zijn geboorteland hem de Turkse nationaliteit af, in 2001 werd hij Duits staatsburger.
In 2010-11 klaagde de Turkse staat hem aan voor een roofoverval, waarvoor hij wegens gebrek aan bewijs werd vrijgesproken, maar in 2013 werd die vrijspraak omgezet in een internationaal arrestatiebevel, met internationale kritieken als gevolg.
Die hebben niet mogen baten: Interpol (nota bene) heeft hem tijdens zijn vakantie in Spanje uit zijn bed laten halen en op laten sluiten.
We zijn nergens meer veilig, lijkt de boodschap, en geen geldig document weegt meer op tegen de grensoverschrijdende laster en lange arm van Erdogan.
Hoe is dat mogelijk???

Akhanlı’s advocaat Ilias Uyar, is naar Spanje afgereisd om te protesteren tegen de onvoorstelbare gang van zaken, maar ook hij weet niet wat de auteur ten laste wordt gelegd of wat men verder nog in petto heeft.

Akhanlı weigert te zwijgen over het onrecht dat gebeurde en gebeurt.
Ik zal niet zwijgen over het onrecht dat hem is en wordt aangedaan,
en alle andere bekende en minder bekende politieke gevangenen van Erdogan cs.

Update 5-9-2017
Interpol heeft het opsporingsbevel tegen Akhanlı inmiddels ingetrokken
maar de Spaanse overheid heeft nog niet gereageerd en Akhanlı zit nog steeds in Spanje.

Een morbide detail is inmiddels wel boven water gekomen:
Celal Kara, de openbaar aanklager die in elk geval tot 2013 achter Akhanlı aan zat vanwege de overval in 1989, deed in datzelfde jaar 2013 onderzoek naar de corruptieschandalen van Erdogans AKP, als gevolg waarvan talloze mensen in en vlak buiten de Turkse regeringspartij werden vastgezet.
Erdogan cs. deden na de ‘mislukte staatsgreep’ de schandalen en het onderzoek af als een Gülen-operatie tegen de regering, en alle daarbij betrokkenen zijn inmiddels als ’terroristen’ op Erdogans opsporingslijst gezet. Ook Celal Kara.
Hij zou zijn ondergedoken in Duitsland, Erdogan heeft om zijn uitlevering ‘verzocht’.
Duitsland zegt geen aanwijzing te hebben van Celals aanwezigheid in het land.

Nog een morbide feit:
inmiddels zitten om politieke redenen zeker 55 Duitse staatsburgers vast in Turkse gevangenissen, sommige maanden, sommige al jaren.
Maar de verkiezingen gaan natuurlijk voor.
Net als Europa.
En natuurlijk de economie.
En het rottige vluchtelingen’beleid’, natuurlijk.

Natuurlijk?

Er zitten ook ongeveer 10 Nederlandse staatsburgers vast in Turkije, al dan niet in een gevangenis, al dan niet als gevolg van de Erdogan-kliklijn die het Turkse consulaat heeft geopend om Erdogan-aanhanggers de kans te geven
Erdogan-critici (of persoonlijke vijanden) bij de Turkse overheid aan te geven.
Met ALLE gevolgen van dien.