Gezelfmoord op Twitter; een blik in onze toekomst?

Hande Firat, een CNN Turk-journaliste die zich tijdens de putsch in juli 2016 nog vierkant achter Recep Tayyip Erdoğan schaarde, heeft zaterdag 25 februari 2017 in het populistische en rechts-conservatieve dagblad Hürriyet een artikel geplaatst met de titel: ‘Het hoofdkwartier is onrustig’, waarin ze  de regeringspolitiek tegenover het Turkse leger zet – met als voornaamste reden het opheffen van het verbod op de hoofddoek voor officieren.

Erdoğan noemde de kop ‘schandalig’ en voegde eraan toe dat ‘wie probeert ons tegen elkaar uit te spelen, de prijs zal betalen’.

De Daily  Sabah, stem van de APK, noemde in een column van Meryem Ilayda Atlas vooral de timing van de publicatie provocerend: ‘slechts enkele dagen voor de twintigste verjaardag van de zgn. post-modernistische coup van 1997’, waarin het leger de regering dwong om verdere islamisering van overheid en samenleving te stoppen en secularisering door te voeren ‘om zo een hele generatie te traumatiseren’ – daarmee refererend aan de invoering van het algehele verbod op de hoofddoek.

Cem Küçük, een APK-trouwe journalist die regelmatig regeringscritici veroordeelt, twitterde op dezelfde zaterdag in februari: ‘Met deze aanval hebben Hande Firat en de Hürriyet zelfmoord gepleegd.’

De Hürriyet reageerde meteen met een excuus voor hun ‘redactionele fout’ en het ontslag van hoofdredacteur Sedat Engin.
Hande Firat beweert dat men haar artikel niet goed heeft gelezen, ze heeft de stafchef van het leger naar zijn mening gevraagd.
De reactie van het leger laat op zich wachten.

Maar excuses en ontslagen zullen Recep Tayyip Erdoğan vermoedelijk niet milder stemmen, zeker niet nu de algemene opinie door Meryem Ilayda Atlas en vooral door Cem Küçük al zo ernstig is vergiftigd.